dinsdag 13 september 2011

Haqqani Netwerk achter aanval met vrachtwagen op NAVO-basis Afghanistan

Het Pentagon legt de verantwoordelijkheid voor de aanval met een vrachtwagen op een NAVO-basis in de provincie Maidan Wardak, in het centrale deel van Afghanistan, bij het Haqqani-netwerk.

Bij de aanslag kwamen 5 Afghanen om het leven en vielen 102 gewonden, waaronder 77 Amerikaanse soldaten.

De Boston Globe meldt dat de Taliban de verantwoordelijkheid hebben opgeëist voor de aanslag van zaterdag, maar woordvoerder George Little van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei maandag dat het door Haqqani werd uitgevoerd en dat het hoogstwaarschijnlijk is dat hun topleiders de aanval ondersteunden en ervan wisten.

Het Haqqani Netwerk is een groepering die in Pakistan is gevestigd, actief is in het grensgebied met Afghanistan, zie kaartje, en banden heeft met zowel de Taliban en Al-Qaida.

De groepering is de laatste jaren opgekomen als een van de grootste bedreigingen voor de stabiliteit in Afghanistan.

Enkele jaren terug werd gewaarschuwd dat het Netwerk nog gewelddadiger was dan de Taliban en dat leiders van de groepering rivaliseren met Taliban.

De groepering wordt ook wel aangeduid met "nieuwe generatie Taliban".

De zware bom, waarvan de Taliban beweerden dat die 9 ton woog, was in een vrachtwagen gestopt die hout vervoerde en kwam zaterdag tot ontploffing net buiten de poort van Combat Outpost Sayed Abad, in het district Sayed Abad in het zuidoosten van de provincie Maidan Wardak.

Verslaggevers melden regelmatig dat het Haqqani Netwerk ook actief is in het noorden van Afghanistan, waaronder in de provincie Kunduz.

Jalaluddin Haqqani
Jalaluddin Haqqani wordt wel als leider van het Netwerk genoemd. Hij is een oud-strijder tegen de bezetting van Afghanistan door de Sovjet-Unie, die duurde van 1979 tot 1979.

Enige tijd namen inlichtingendiensten aan dat hij ernstig ziek of dood was, maar in april 2008 dook er eensklaps een videoboodschap van hem op.

In december 2007 zei de NAVO namelijk in een verklaring dat Haqqani dood was of ernstig ziek.

Het gerucht was verspreid dat Jalaluddin Haqqani was overleden in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Maar hij zei dat hij “noch een winkelier, noch een koopman was die naar Dubai zou reizen”. Een toespeling op Afghanen die vertrekken.

Haqqani weerlegde in de video ook de beschuldiging dat hij zich van de fundamentalistische Taliban had afgesplitst en zichzelf als leider had uitgeroepen.

De CIA maakte eerder bekend dat zijn zoon rivaliseert met Mohammad Omar, de hoogste leider van de Taliban.

Ook noemde hij zichzelf geen “politicus die de wereld afschuimt”. Een toespeling op de Afghaanse president Hamid Karzai.

Volgens inlichtingendiensten is de groepering de laatste jaren opgekomen als een van de grootste bedreigingen voor de stabiliteit in Afghanistan.